Żywienie psa wyłącznie surowym mięsem

Mam psa 6 letniego. Żywię go wyłącznie surowym mięsem, gdyż tak mi kiedyś doradzono, a poza tym on nic innego nie chce jeść. Czy jest to prawidłowe żywienie? Witek z Piły.

Nie tak dawno leczyłem psa, który był żywiony wyłącznie surowym mięsem. Był to owczarek niemiecki, który został wniesiony do lecznicy, gdyż sam nie mógł się poruszać. Pies mimo bardzo młodego wieku, miał dopiero 3 lata, zachorował na encefalopatię wątrobową. Nadmiar białka w pożywieniu spowodował uszkodzenie wątroby, a następnie silne zatrucie azotem, gdyż wątroba nie mogła już sobie z tym poradzić. Panie Witku, musi Pan wiedzieć, że organizm psa potrzebuje również węglowodanów. Jeżeli mu ich nie dostarczymy, to będzie on wytrącał je w wątrobie z białka. Niestety wówczas wątroba jest przeciążona i z biegiem czasu ulega uszkodzeniu. Jeżeli chodzi o pieska, którego przypadek tutaj opisuję to został uratowany. Przez 4 dni był prawie nieprzytomny i "właściciel również". Otrzymał on wlewy kroplówkowe i szereg leków, a następnie był odpowiednio żywiony dietą weterynaryjną firmy Hills. Myślę, że właściciel dostał odpowiednią nauczkę, że nie kolegów, a lekarza należy się pytać o właściwe żywienie. Należy pamiętać, że mięso stanowi około 26-28 % całości prawidłowej diety. Reszta to jest balast, którym może być ryż lub kasza oraz warzywa i owoce. Piesek będzie starał się zjeść mięso, a balast raczej zostawi. Wówczas wychowuje swojego właściciela, który zaczyna karmić go wyłącznie mięsem. Niezastąpione stają się wówczas karmy gotowe, które są zbilansowane i nie da się w nich przebierać.